Praktijk de eerste indruk

Trauma indrukken levenscyclus

Herstel de verbinding met je Zelf !

uitzicht van een heuvel op een rivier met flarden mist

Prenatale en perinatale bewustzijn van Stanislav Grof

Stanislav Grof

foto van Stan Grof en Judith Smit

Stanislav Grof was een van de eerste psychiaters die mensen met zware psychische problematiek behandelde met blijvend resultaat!

Mensen kwamen in een veranderde bewustzijnstoestand door behandeling met het oorspronkelijk als medicijn bedoelde LSD. Na het verbod op LSD ontwikkelde Grof een substantie vrij alternatief, Holotropic Breathwork® / Holotropisch Ademwerk®.
In de veranderde bewustzijnstoestand krijg je toegang tot diep onbewuste ervaringen die opgeslagen liggen in het limbische system .

Eenmaal in het 'gewone' bewustzijn gebracht kan de ervaring worden verwerkt.

Bewustzijnsonderzoek

Gebaseerd op de vele duizenden ervaringen van zijn patiënten deed Grof decennia lang bewustzijnsonderzoek. Dit leidde tot de conclusie dat baby's al tijdens de conceptie, de tijd in de baarmoeder en de geboorte bewustzijn hebben, wat betekent dat zij gebeurtenissen bewust ervaren en zij zich de bijbehorende pijn en emoties kunnen herinneren.

Dit werd nog lange tijd niet serieus genomen.

Wist je dat...
... baby's tot ver in de jaren '90' zonder verdoving werden geopereerd omdat ze geen herinnering aan pijn zouden hebben!

Prenatale en perinatale bewustzijn

Grof noemt dit het prenatale en perinatale bewustzijn. Die eerste ervaringen laten een diepe eerste indruk achter en bepalen hoe je de wereld, jezelf en jezelf in relatie tot anderen ervaart. Het verschil tussen ‘ik ben welkom’ en ‘ze willen me niet’ is enorm bepalend voor je psychische welzijn.

Later in het leven ervaren trauma is vaak een herhaling van die allereerste indruk. Ik noem later ervaren trauma het persoonlijke trauma. Deze ervaringen bevestigen vaak het zelfbeeld en wereldbeeld wat je als eerste indruk hebt meegekregen waardoor jouw 'waarheid' steeds dieper inslijt. Door dit prenatale of perinatale trauma bewust te worden en te helen, heel je daarom ook vaak de gevolgen van persoonlijke trauma’s.

Sinds de jaren '90 wordt de prenatale en perinatale psychologie steeds breder onderzocht door meerdere wetenschappelijke stromingen waaronder neurowetenschap, celbiologie, endocrinologie, epigenetica en natuurlijk psychologie en psychiatrie.

Trauma van Gemis

Stanislav Grof onderscheidt 2 typen trauma:

  • Trauma van commissie: dat wat jou is overkomen of aangedaan wat nooit had mogen gebeuren
  • Trauma van omissie, wat ik noem 'trauma van gemis': dat waar je behoefte aan had en langdurig niet hebt ontvangen.
Trauma van gemis wordt helaas nog te weinig wordt onderkend.